A tudatos csokievés egészséges - és szuperdivatos.
Kylie Minogue, Stella McCartney és sok más híresség habzsolja a Green & Black's csokoládét (www.greenandblacks.com) aminek mennyei az íze, egyben organikus táplálék is. Szokásukkal divatot teremtettek.
Organikus falatok
A természetes körülmények között termelt élelmiszerek magasabb C-vitamin- és ásványianyag tartalommal rendelkeznek, az étcsokoládé pedig különösen gazdag antioxidánsokban. Nem tratalmaz adalékanyagokat és olyan mesterséges növényvédőszer-vegyületeket, amelyek a növény termesztés során nyilvánvalóan károsítják a környezetet, az állatvilűgot és a talajt.
Tévhitek
Sokan úgy gondolják, hogy a csokievés káros: hízlal, pattanásokat okoz, fontja a fogat, fáj tőle a fejünk. De azt is tudjuk róla, hogy afrodiziákum és depressziócsökkentő szer! A tudósok és borkedvelők azt mondják, a vörösbor jót tesz, mert a benne található fenolok védelmet nyújtanak egyes szívbetegségek ellen. Kiderült, hogy a csokoládé is tartalmaz antioxidánsokat. Egy 45 ggrammos tejcsokiba körülbelül ugyanannyi jut a fenolokból, mint másfél deci borba. Az étcsokiban még több antioxidáns van. S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki ,,feldobja" nem téved, hisz a csoki feniletilamint tartalmaz, ami növeli a vérnyomást és a vércukorszintet.
Háromszáz vegyület
Egy elmélet szerint a csokoládé hatására az agy b-endorfint bocsát ki, és emiatt szeretjük annyira. A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Fiziológiai szempont fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a feniletilamin, a tiramin és a magnézium. ezek az anyagok persze sok más élelmiszerben is megtalálhatók, de egyik sem olyan finom, mint a csoki.
Hazai biokörkép
Aki organikus csokit keres, az talál!
A Green & Black's termékeihez itthon nem juthatunk hozzá, de számos ízletes biofalatot kínálnak a hazai csokoládé- és bioboltok is. |