ÖRDÖGI édességek?
Édességet enni jó. Ezt eddig is tudtuk. De hogy egészséges is? Bizony az. Végre nem kell bűntudattal majszolnod egy szelet csokit. Azért ne feledd: jóból is megárt a sok.
![](http://www.viragneked.hu/hu/images/group/edesseg.jpg)
Végre nem kell lelkiismeret furdalással engedned egy szelet csoki, torta, egy tölcsér faygi vagy más édesség csábításának. A kardiológusok és táplálkozástudományi szakemberek felmentenek e bűnöd alól: kiderítették, a kakaónak és bizonyos csokoládéknak egészségvédő tulajdonságai is vannak.
Ha fáradt vagy
A csokoládé - sajnos - sok kalóriát (500kcal/100g) tartalmaz. De épp ez benne a jó is. Ha úgy érzed, már semmire sincs energiád, egy szelet csoki feltölt erővel. Nem véletlen, hogy az amúgy a súlyukkal sokszor küzdő sportolókat sem tiltják el tőle nagy megméretttetések előtt. UGyanis sok, gyorsan hasznosítható szénhidrátot tartalmaz, amivel tovább pöröghetsz. És még mielőtt arra gondolnál, ezzel tönkrevágod a fogyókúrád, jusson eszedbe, a kalória mellett ésrtékes ásványi anyagokat (káliumot, magnéziumot, foszfort, kalciumot, vasat) is tartalmaz, sőt még vitaminokat is.
Ha nem fog az agyad
Ugye veled is sokszor előfordul, hogy már órák óta ülsz a tanulnivalód vagy munkád felett, de csak látod, és nem érted a betűket? Vagy sehogy sem akar eszedbe jutni egy probléma ragyogó megoldása, pedig a határidő vészesen közeleg? A megoldás: csoki. A benne lévő theophillinnek agyserkentő hatása van, szellemi tevékenység közben, bizton számíthatsz rá.
Ha rossz kedved van
Nem véletlen, hogy szerelmi bánat esetén édességgel vigasztaljuk magunkat, vagy hogy a borús, ködös, ideg februári napokon csokival kényeztetjük lelkünket. A csokoládé fogyasztása serkenti az endorfin, más néven örömhormon kiválasztását, mégpedig úgy, hogy növeli a szervezet szerotoninszintjét. Ennek az enzimnek a hiánya okozhat borús hangulatot, rosszkedvet, akár depressziót is. Ha ezt el akarod kerülni, irány a cukrászda!
Ha szerelemre vágysz: csoki
![](//gportal.hu/portal/fairygirls/image/gallery/1183457191.jpg)
Nem sok erotikusabb dolog van, mint szerelmed szájáról, testéről lenyalni csokit, pudingot, és az is biztos beindítja, ha csokis ujjaidról leszopogatod a maradékot. Így egy könnyed szerelmi játékban bármikor felhasználhatsz egy kis édességet. A látványon túl azonban a kakaóban lévő teobromin nevű vegyület boldogságérzetet és megelégedettséget kelt, akár a szerelem. Ha tehát egyedül vagy Valentin-napon, ha ló nincs, szamár is jó alapon nassolj nyugodtan.
Ha félsz a ráktól
A kakónak igen magas a flavonoid tartalma, ami az antioxidánsok közé tartozik. Vagyis gátolja a szabad gyökök képződését, amik nemcsak idő előtti öregedést okoznak, de olyan súlyos betegségekhez vezethetnek, mint a rák, az érelmeszesedés. Egyes kutatások szerint a szív- és érrendszerre is jótékonyan hat, csökkenti a vérben a káros koleszterin képződését. Szóval ha bárki rossz szemmel nézi, ha bekapsz egy kis csokit, mondd azt, hogy te csak az egészséged érdekében teszed.
Még valami
Édesség és édesség közt is különbség van. Egy szelet túrótorta egészségesebb, mint egy szelet franciakrémes, egy csokipuding jobb, mint a mogyorókrém, az étcsoki jobb választás, mint a tejcsoki. Sőt, a legjobb, ha 70 százalékos kakaótartalmú csokit majszolsz. Nem csak azért, mert a belgák szerint itt kezdődik az igazi csokoládé - márpedig ha valakik, ők aztán tudják, mi után nyalod meg mind a tíz ujjadat, hisz Belgiumban gyártják a vikág legfinomabb édességeit. Másról is szó van: a tudósok kimutatták, hogy a kakaótartalom emelkedésével párhuzamosan csökken a csoki egészségre káros zsírsavtartalma. Tehát, akkor is légy észnél, amikor rád tör az ellenállhatatlan édességvágy. |